Сервируємо стіл правильно і красиво

0
137

У старі часи існувало вираз «Бенкет горою» – воно підкреслювало достаток страв на святковому столі. Сьогодні гори їжі на столі – це зовсім не модно. Звичайно, їжі не повинно бути мало, а саме стільки, щоб вистачило нагодувати гостей. Але найголовніше – це зуміти красиво і апетитно піднести всі ваші кулінарні шедеври.

Зовсім необов’язково накривати святковий стіл подібно урочистому прийому царських осіб, в такому випадку розгублені гості весь вечір будуть думати тільки про те, щоб повністю відповідати званому прийому. Ваше завдання полягає не в тому, щоб пускати пил в очі, а тому, щоб пристойно організувати застілля. Всі ці, нудні на перший погляд, правила насправді прийнято називати столовим етикетом, вони придумані зовсім не для пафосу, а скоріше для зручності, як господарів будинку, так і їхніх гостей.

Скатертина.

Всім добре відомо, що для прийомів вдома білі скатертини краще не використовувати, оскільки вони виглядають дуже вже урочисто, але якщо вам дуже хочеться чогось світлого, то ідеально підійде скатертина кольору невибіленого льону або теплих кремових тонів. Взагалі, практично для будь-яких прийомів гостей найкраще підходять однотонні скатертини глибоких тонів, наприклад: сині, зелені або бордові. Вкрай важливо правильно підбирати скатертини під розмір столу: за правилами етикету та дизайну краю скатертини повинні звисати зі столу не більше ніж на 20-30см.

Холодна зброя – до бою!

Прилад Назва Куди класти?
Столовий
Ложка
Вилка
Ніж
Зліва від тарілки
Зліва, поруч з тарілкою зубцями вгору
Праворуч, поряд з тарілкою
Рибний
Вилка для риби
Ніж для риби
Зліва від виделки для основних страв
праворуч від ножа для основних страв
Прилади для закусок
Вилка
Ніж
Зліва від виделки для рибних страв
Праворуч від ножа для рибних страв
Десертні
Вилочка для тортів і тістечок
Ложечка для кави
Ложечка для цукру
Подається окремо
Подається окремо
Подається окремо

 Келихи в дію.

При сервіровці в першу чергу виходите з того, який ви запропонуєте гостям асортимент напоїв – на столі зовсім ні до чого зайве скло. Не забудьте: ваше завдання – розставити все так, щоб гості мали можливість спробувати будь-який напій, що знаходиться на столі з чистого посуду. Порядок розташування келихів зліва на право, здатний відобразити використання посуду за принципом підвищення градусу. Почати необхідно з соку і потім поступово дійти до більш міцних напоїв. Тобто ряд скляного посуду або ж кришталю перед кожним приладом повинен виглядати приблизно так:

– Келих для коньяку або чарка для горілки;
– Фужер або келих для білого вина;
– Фужер або келих для червоного вина;
– Келих для аперитиву або води, соку ;

У даному випадку можливі й варіанти у вигляді келишків для мартіні або спеціальних склянок для коктейлю або віскі, ну, і в деяких випадках, кухлів для квасу чи пива. Існує ще ряд нюансів, але це для особливих цінителів напоїв.

Важливо запам’ятати

Келих для білого вина підходить і для червоного, але келих для червоного вина – він більше пузатий і об’ємний – тільки для червоного.

Червоне вино має подаватися до столу по температурі трохи нижче кімнатної, біле вино – трохи більше охолодженим, а шампанське в спеціальному відрі з льодом.

Біле вино наливається в келих тільки на дві третини, а червоне – на одну третину.

Міцні напої – коньяк, горілка, ром, віскі і текіла повинні подаватися в карафах.

Склянка для пива повинна ставитися на спеціальну круглу підставку, щоб не забруднити скатертину піною.

Маленькі хитрощі для хороших господарок

  • Готуючись до прийому гостей, використовуйте систему складання списків (людей, страв, продуктів).
  • Продумайте, коли саме ви будете готувати кожну страву, наприклад: гаряче ставте духовку вже під час застілля, а салати потрібно робити безпосередньо перед подачею.
  • Щоб не бути вимотаною під час свята і чудово виглядати зробіть заздалегідь по більше «заготовок» для столу.
  • Краще приготувати трохи більше їжі, ніж потрібно, щоб потім не турбуватися про те, що її не вистачить.
  • Чим більше ви збираєтеся приймати гостей, тим простіше має бути їжа, а краще за все подумати над варіантом фуршету.
  • Перед тим як сервірувати стіл необхідно вимити, витерти і звичайно відполірувати до блиску рушником всі ті тарілки, прилади і чарки, які ви збираєтеся подавати. Кращими помічниками в цій справі, звичайно, стануть ваші діти.
  • Якщо ви складається тарілку на тарілку, прокладайте між ними серветки, щоб позбутися від ковзання.

Дизайнерські штучки

Щоб ваш стіл виглядав вишукано, спробуйте використовувати невеликі хитрості європейських кухарів:

– Можна покласти перед кожною тарілочкою невеликі букетики з пряних трав перев’язані стрічками, листівки з побажаннями або маленькі свічки .
– Підготуйте для кожного гостя милі листочки з меню.
– Страви можна прикрасити саморобними квітами з овочів – моркви, гарбуза або редису (можливий варіант покупки, готових у магазині).

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.