Як виростити ананас на підвіконні

0
191

ananas-na-pidvikonniКупуємо в магазині стиглий ананас, причому зробити це краще в теплу пору року – влітку або ранньої осені, щоб зелений чубок не був приморожений, а центральні пагони були зеленими.Акуратно розрізаємо плід і вирізаємо розетку з м’якоті. Рекомендується промити її слабким розчином марганцю і припудрити зріз пилом деревного вугілля, щоб запобігти гниттю. Підсушуємо посадковий матеріал протягом тижня, підвісивши зрізом вгору в темному місці і забезпечивши кімнатну температуру. Попередньо пропаривши в духовці пісок, засипаємо його в горщик і садимо туди наш пагон для вкорінення. У період укорінення температура повітря не повинна опускатися нижче +25 ° С, для поливу використовуємо теплу дощову або кип’ячену відстояну воду. Щоб зменшити випаровування, накриваємо розетку скляною банкою або прозорим целофановим пакетом, надівши його на 3-4 палички, увіткнуті в пісок біля країв горщика. Забезпечуємо помірне освітлення.

Через пару місяців відбудеться вкорінення, на що красномовно вкажуть молоді світло-зелені листочки, що з’явилися в центрі саджанця . Тут розетку вже можна пересаджувати на постійне місце в широкий і плоский горщик, наповнений пропареним в духовці живильним грунтом, який складається з дернової землі, гнойового перегною, торфу і крупного річкового піску в пропорції 3/2/3/1. У днищі горщика робимо кілька дірок для дренажу води і укладаємо шар битої цегли або керамзиту. Коріння саджанця растошовуємо горизонтально і засипаємо його підготовленим грунтом. Велике значення має глибина посадки. Враховуючи, що в пазухах нижніх листів ананаса можуть розвиватися додаткові корені, немає небезпеки заглибити саджанець. Бажано садити розетку на глибину близько 3 см і раз на рік підсипати до 0,5 см грунту, щоб коренева система була більш розвиненою. Після посадки поливаємо грунт слабким розчином марганцю температурою близько +30 ° С.

Для вирощування ананаса вкрай бажано наявність вікон, які виходять на південь. У зимовий період ананас вимагає додаткового освітлення лампою денного світла протягом 10 годин на добу. Влітку досить 4-годинного досвічування. У теплу пору року рясно зволожуйте грунт, проте дозволяйте йому досить просихати між поливами щоб уникнути загнивання коренів. У період літньої вегетації влаштовуйте рослині душ і заливайте воду в пазухи листя. Для поливу використовуйте кип’ячену, дощову або талу воду температурою +30 ° С. Воду можна злегка підкислити лимонною кислотою. Не забувайте, що при температурі навколишнього повітря та грунту нижче +18 ° С ананас припиняє своє зростання. У такому випадку необхідно негайно припинити полив щоб уникнути кореневої гнилі. Ананас здатний витримувати кілька місяців такої «посухи». Не дозволяйте теплому повітрю від батареї опалення потрапляти прямо на листя – вони можуть почати відсихати. Для профілактики нечисленних шкідників обприскують рослини слабким розчином марганцівки і тримають листя в чистоті.

Підгодовують ананас розчином коров’яку збродженого, для приготування якого беруть 1 частину гною на 2 частини води, дають перебродити кілька днів і змішують з 8 частинами води. Через 3-4 роки, після появи квітконоса, переходять на будь-яке комплексне добриво для квіткових культур. Після закінчення цвітіння утворюється супліддя, і азотні підживлення відновлюють знову. Повинно пройти до 7 місяців, перш ніж рослина віддячить вам за виявлену турботу своїм екзотичним фруктом.

І наостанок дозвольте трохи загальної інформації.

Ананас справжній, або Ананас крупнохохолковий (лат. Ananas comosus) – вид трав’янистих тропічних рослин роду Ананас, сімейства бромелієвих. Рослина являє собою розетку довгастого, жорсткого, але в той же час соковитого листя. В їжу вживається золотисто-жовте супліддя, яке нагадує за формою гулю і складається з безлічі зав’язей, зрощених з віссю суцвіття. Батьківщиною ананаса вважається напівпосушливий райони північного сходу Південної Америки, звідки рослина поширилося по всім тропічним країнам земної кулі.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.