Лікувальне голодування

0
259

У всі часи були, є і будуть люди, які, дотримуючись релігійних звичаїв, слідують певному способу харчування, тобто постують. Решта ж у силу різних обставин (чи то віра не достатньо сильна, чи то здоров’я не дозволяє) не сприймають подібний раціон. А багато хто з них навіть не замислюються над тим, що пост може дати не тільки духовні сили і зміцнити віру, а і за рахунок очищення організму значно поліпшити фізичний стан і самопочуття людини.

Кілька застережень і порад

Проте підходити до посту необхідно з великою увагою і відповідальністю, інакше для непідготовленої людини голодування може закінчитися проявом або загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, привести до виснаження організму, стресу, психічному і нервового розладу, інфаркту, інсульту.
Жахливу помилку здійснює той, хто в проміжках між нападами обжерливості кілька днів дотримується жорсткий пост або голодує.Час посту і його тривалість необхідно планувати заздалегідь і добре до нього готуватися. За тиждень до запланованого голодування рекомендується почати харчуватися виключно сирими овочами, фруктами і горіхами, а потім повністю очистити кишечник за допомогою проносного або клізми. Ця процедура допоможе уникнути появи газів в результаті розкладання залишків їжі.
Якщо є психологічний бар’єр або страх перед тривалим голодуванням, слід почати з короткого. Навіть короткочасний (24-годинний, 36-годинний або 48-годинний) пост, що має регулярну періодичність один або два рази на тиждень, поліпшить самопочуття, підвищить життєвий тонус і зміцнить організм в цілому.

Голодний піст

Отже, повний цикл голодного поста повинен включати в себе три етапи: етап підготовки, власне пост, етап виходу з посту.

Етап підготовки
Це етап має тривати стільки, скільки ви плануєте постити. Якщо згідно з вашим планам голодування триватиме 36 годин, то починати готуватися до нього потрібно не менше ніж за 36 годин так, щоб закінчити цей етап до вечора (а з ранку почати голодування).
Оптимальний час для підготовки до переходу в режим голодного посту – це обід, меню для якого має включати в себе лише сирі овочі і фрукти. Ні в якому разі не слід їх змішувати з жирами будь-якого походження. У цей період пити можна все, крім кавових і газованих напоїв. Від вечері доведеться відмовитися, а перед сном очистити кишечник.

Етап голодування
Як було вище зазначено, починати цей етап бажано з ранку.Протягом всього запланованого часу поста виключається будь-яка їжа, крім води. При першому досвіді голодування це буде практично неможливо, і не виключено, що буде відчуватися слабкість і нездужання, а можливо навіть нудота і запаморочення. Якщо на одній воді триматися складно, можна пити воду з медом і лимоном, щоб підвищити енергетичну цінність споживаної рідини. Почуття голоду це навряд чи вгамує, зате заповнить брак сил і енергії, а також додатково посприяє очищенню організму.

Етап виходу з посту
Тривалість цього етапу аналогічна тривалості етапу підготовки, повинна бути не менше часу посту.
Перший прийом їжі після закінчення голодування повинен бути мінімальним за обсягом і складатися зі свіжих фруктів і ягід. Фрукти і ягоди можна замінити свіжовідтисненим соком, розведеним негазованою мінеральною або кип’яченою водою в пропорції 1:1.

Ферменти і пектини, що містяться у фруктовому і ягідному соках, здатні згортати розпушену слизову масу, що утворилася в шлунку за період посту. Тому фрукти обов’язкові для очищення організму, вмикайте їх до свого раціону після кожного періоду голодування. Однак вибирати фрукти слід по сезону, коли вони містять максимальну кількість корисних і поживних речовин. Не варто взимку вживати в їжу полуниці, а влітку – гранати. Кількість фруктів і ягід повинно бути одночасно помірним і достатнім для втамування голоду. Будь-які надлишки їжі ускладнюють процес травлення і призводять до порушення обміну речовин. Продовжувати фруктову дієту слід такий же проміжок часу, скільки тривало ваше голодування, поступово включаючи в раціон свіжі овочі і горіхи. Після чого можна повертатися до звичного меню, не зловживаючи їжею.

Меню: як правильно його скласти

Для гарного самопочуття і підтримки організму в доброму фізичному стані при складанні меню необхідно пам’ятати одне просте правило: їжа повинна задовольняти фізіологічні потреби людини. Зрозуміло, що в різний час року, в різній місцевості і для людей різних професій страви, які входять до їх меню будуть значно відрізнятися по складу і енергетичним властивостям.

Природно, що перед тим, як скласти меню на кожен день або вибрати для себе дієту, кожен з нас вивчає присвячену цьому питанню літературу або в кого-небудь консультується. Саме цей момент підготовки є найпідступнішим і часто замість користі приносить шкоду здоров’ю. Золоте неписане правило раціонального та повноцінного харчування: людина повинна не підкорятися дієті, а пристосовувати і вдосконалювати свій раціон згідно з потребами свого організму. Природа дала людині найширший асортимент продуктів як рослинного, так і тваринного походження, які можуть взаємозаміняти і доповнювати один одного – варто тільки виявити трохи творчості та фантазії. Так, наприклад, якщо підібране вами меню містить продукт, який ви не любите, або у вас на нього алергія, або його у вас просто немає, замініть його іншим продуктом, наближеним за складом і живильними властивостях. Приміром, замість картоплі можна використовувати ріпу, гарбуз, квасолю, а замість кропу – селеру, бадилля моркви або буряків.
Доцільніше використовувати не готові меню, пропоновані в літературі, а схеми живлення, згідно з якими складати різноманітні меню на кожен день, варіюючи інгредієнти.

Наприклад, під час підготовки до голодування і після нього можна дотримуватися такої схеми живлення:
сніданок – будь-які фрукти і ягоди, сік;
обід – овочі і їжа, до складу якої входить крахмал (картопля, хліб);
вечеря – овочі і білкова їжа (сир, сир, горіхи, яйця).
Згідно з таким же принципом рекомендується складати щоденні меню для всієї родини, з огляду на пору року.
Так само в період підготовки до посту і після нього слід повністю виключити з раціону смажені продукти. Допускається приготування їжі на пару і тушкування у власному соку не більше 15 хвилин.

Дуже важливим моментом в процесі прийому їжі є вживання рідини (чай, сік, вода). Рідина, що потрапляє в шлунок, знаходиться там близько десяти-п’ятнадцяти хвилин, після чого забирає із собою левову частку шлункового соку, виділеного для переварювання їжі.Тому між прийомом їжі і прийомом рідини слід робити невелику перерву хвилин на 30-40. В іншому випадку порушується процес травлення, що тягне за собою виділення газів і запор.

Літнім людям і тим, хто має захворювання серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту, рекомендується обережно підходити не тільки до голодування, а й до будь-якої дієти, значно змінює ваш звичний раціон. У даному випадку буде необхідна не тільки консультація лікаря, а і його суворе спостереження за вашим станом під час посту і після нього.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.