Корисні властивості авокадо

0
336

Ви коли-небудь чули про рослину з поетичною назвою Персея американська? Ні? А якщо ми скажемо, що по-іншому воно називається авокадо? Інша справа! Цей фрукт (так-так, авокадо – це справжнісінький фрукт) може похвалитися не тільки ніжним смаком, а й користю для організму. Які ж корисні властивості авокадо?

Незважаючи на те, що плід авокадо схожий на грушу, найближчі родичі цієї рослини – це лавр благородний і коричник, супроводжують нас усім відомими і усіма улюбленими прянощами, лавровим листом і корицею. Батьківщина авокадо – Південна Америка, але зараз його вирощують у багатьох субтропічних і тропічних регіонах. Але лідирує у виробництві авокадо Мексика.

У м’якоті зрілого авокадо – ніжна консистенція (приблизно як у вершкового масла) і тонкий смак з горіховим присмаком. На повітрі м’якіть швидко темніє, тому при приготуванні страв з авокадо його збризкують соком лимона або лайма.

У чому ж полягають корисні властивості авокадо? Авокадо – це дуже поживний продукт. Калорійність 100 г м’якоті авокадо становить близько 120 ккал. З цих 100 г приблизно 30 г припадають на жири. Причому ці рослинні жири складаються в основному з мононенасичених жирних кислот. Ці жири, на відміну від тваринних, корисні для організму. Вони не збільшують рівень «шкідливого» холестерину, а знижують його, благотворно впливаючи на стан серця і судин.

Тому авокадо часто використовують в вегетаріанській кухні – ці плоди цілком здатні замінити м’ясо і яйця. Варто звернути увагу на авокадо і тим, хто страждає від зайвої ваги, проблем з серцево-судинною системою або підвищеного рівня холестерину в крові. Авокадо – дієтичний продукт, його можна включати в раціон під час посту.

Корисні властивості авокадо обумовлені також вмістом у ньому необхідних організму вітамінів і мінералів. Так,в 100 г м’якоті авокадо міститься близько 440 мг калію (це більше, ніж у бананах , що славляться своїм вмістом калію). Калій корисний для серцевої і скелетної мускулатури.

Також авокадо містить фолієву кислоту. Вона необхідна для створення нових клітин і підтримання їх у здоровому стані. Тому авокадо корисно їсти вагітним жінкам на ранніх термінах, щоб плід нормально розвивався. Нестача фолієвої кислоти підвищує ризик онкологічних захворювань. Для профілактики радять з’їдати щодня по половинці авокадо. Так що корисні властивості авокадо включають в себе і профілактику розвитку злоякісних пухлин.

Ще авокадо містить вітаміни С, K і В6. Користь вітаміну С – ні для кого не секрет. Вітамін К необхідний для нормального згортання крові, він допомагає підтримувати в нормальному стані кістки та судини. А вітамін В6 дуже важливий для правильного обміну речовин, утворення еритроцитів і нормального функціонування печінки. Зміст цих вітамінів робить свій внесок у корисні властивості авокадо.

М’якіть авокадо (яка, до речі, становить близько 85% від маси всього плоду) – гіпоалергенний продукт. Тому пюре з авокадо можна давати малюкам в якості першого прикорму . Воно не тільки нешкідливо для них, а й корисно: зростаючий організм потребує фолієвої кислоти, про яку ми говорили вище.

Корисні властивості авокадо дозволяють використовувати його не тільки в їжу, але і в косметичних цілях: з м’якоті авокадо роблять різноманітні маски для обличчя та волосся. Зазвичай маски для обличчя роблять з м’якоті авокадо з додаванням оливкового масла або яєчного жовтка. А для догляду за волоссям м’якоть авокадо можна змішувати з коньяком, яєчним жовтком або медом, а можна наносити на коріння в чистому вигляді. Олія авокадо використовують в косметиці поряд з іншими корисними рослинними оліями: оливковою, лляною, мигдальним, маслом виноградних кісточок та інш.

Щоб вдосталь насолодитися корисними властивостями і ніжним смаком авокадо, плід потрібно правильно вибрати. Стиглий плід авокадо – щільний, але не твердий, при натисканні пальцем повинна з’являтися вм’ятина. На шкірці не повинно бути тріщин і темних плям. Шкірка, до речі, може мати різний колір, від світло-до темно-зеленого (майже чорного), і бути гладкою або горбистою. Це залежить від сорту, всього сортів авокадо налічується більше 400.

Авокадо – дуже смачний і корисний плід, не пропустіть можливості урізноманітнити за його допомогою свій раціон з користю для здоров’я!

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.