Що готують на Різдво

0
124

На Заході в Різдво центральне блюдо – гусак, індичка, качка, курка, риба, запечені цілком. Це – символ єдності присутніх за столом.

У жителів Британських островів на столі обов’язково має бути пудинг, а також в Англії – смажена або фарширована індичка, в Шотландії – смажений гусак, в Ірландії та Уельсі – копчена гуска.

У Франції – кроваві ковбаси, смажений гусак або індичка, запечена свиняча голова, горох квасоля, чечевиця, горіхи, каштани.

В Італії на столі має бути у Святвечір 7 блюд: сочевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, макарони.

У Німеччині – смажений гусак і пиріг з горіхами, марципаном, родзинками.

У Данії – качка з яблуками і напій “глег” – суміш кориці, гвоздики, вина і води.

У країнах Скандинавії їдять різдвяний окіст, кашу, рибу, особливий хліб, а також гусака з яблуками і сливами.

У Португалії та Іспанії готують мигдальний суп, медово-горіхову халву, а в перший день Різдва – м’ясні страви.

Різдвяний стіл

На Різдво прийнято готувати птицю: гусака, качку, курку, індичку. Птах здавна вважалася символом життя, з’їсти птицю – значить продовжити життя.

Різдвяний гусак з яблучно-томатному пюре

1 тушка гусака, 5-б яблук, 5-8 ст. ложок томатного пюре, 1 ч. ложка солі, 1/2 ч. ложки товченої кориці, 2 ч. ложки кмину, 2-3 ст. ложки цукру, 50 г масла, 1 ст. ложка борошна.

Яблука спекти, протерти, додати томатне пюре, сіль, корицю, цукор, поставити на плиту, дати закипіти, покласти вершкове масло, змішане з борошном, добре перемішати, знову дати закипіти і залишити на слабкому вогні до отримання пюре.

Підготовленого гусака зсередини натерти сіллю і кмином, посолити зверху, укласти на деко, облити водою і поставити на 1 годину в духовку, при цьому потрібно періодично поливати гусака соком, що виділяється. Перед подачею зняти з гусака філе, нарізати порційно навскіс скибочками, укласти їх на блюдо. У середину покласти приготоване пюре і залити скибочки соком.

Різдвяна Індичка

Склад: індичка (5 кг), 60 г вершкового масла, 3/4 л курячого бульйону. Для начинки: 100 г рису, 100 г чорносливу, 50 г вершкового масла, 50 г рослинної олії, 1 велика цибулина, 2 моркви, сіль, перець.

Приготуйте начинку. Для цього до напівготовності відваріть рис. Дрібними кубиками наріжте цибулю, на крупній тертці натріть моркву. Злегка обсмажте овочі на рослинному маслі.

Змішайте рис, овочі, вершкове масло і заздалегідь замочений чорнослив.
Отриманою сумішшю начиніть індичку (нещільно), суворими нитками зашийте їй черевце і міцно зв’яжіть ніжки. Індичку змастіть вершковим маслом і покладіть в глибокий лист.

На деко вилийте бульйон, накрийте індичку фольгою і поставте в розігріту до 200 ° С духовку на 1,5 години. Потім дістаньте індичку з духовки, зніміть фольгу і поставте назад ще на 45 хвилин.

Корисна інформація. Для того щоб визначити, скільки часу потрібно для приготування птиці, потрібно її нашпигувати і зважити. На кожні 500 г закладіть по 12 хвилин і додайте ще 15 хвилин.

Заправлена і обсмажена тушка птиці смажиться більш рівномірно.

1. Тушку покласти на спинку. Кінці крилець заправити під крильця і притиснути, обв’язавши тушку товстою ниткою.
2. Ніжки притиснути до тушки та зв’язати.
Для того щоб начинка не випадала, потрібно: а) отвір сколоти дерев’яними зубочистками або б) зашити через край товстої голкою з суворою ниткою.

Різдвяний карп

Ця страва широко поширена в Австрії.

Готують її так: нарізати тонкими довгими скибочками два кореня петрушки, корінь селери, три моркви і кружками – цибулину. Загорнути в марлю два-три зубчики часнику, два лаврові листки, гілку чебрецю (або будь-якому інший ароматичної трави) і 10 горошин чорного перцю. Залити 4 склянками гарячої води. Варити овочі на слабкому вогні до готовності. Вийняти приправи, загорнуті в марлю, покласти на них цілого або нарізаного шматками коропа, посолити, додати 2-3 столові ложки розтопленого масла, тушкувати до готовності близько 45 хвилин.

Запечена риба

Одна з аргентинських рибних страв: укласти на дно сковороди нарізану моркву (півкілограма), чотири цибулини, зелень петрушки, посолити, поперчити. На овочі помістити шматки риби, полити олією, додати склянку води, щільно накрити сковороду і тримати в духовці до готовності.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.