Як правильно пити: текіла, абсент, віскі

0
415

Ми вже розповідали, як правильно пити шампанське, горілку і коньяк. Але напередодні новорічних свят корисно буде дізнатися про культуру вживання інших алкогольних напоїв. Отже, як правильно пити текілу, віскі і абсент?

Як правильно пити текілу

Текіла – це національний мексиканський напій, зроблений з кактуса агави. Мексиканці дуже трепетно ставляться до культури пиття текіли. Вже вони-то точно знають, як правильно пити текілу!

Якщо ви п’єте текілу вперше, не намагайтеся випити чарку залпом. Спочатку спробуйте напій зовсім трохи і відчуєте його смак. Повірьте, випита залпом чарка поганої текіли може надовго відбити бажання спробувати текілу знову. До речі, на етикетці якісної текіли повинно бути написано «100-% агава». Справжня текіла виробляється в Мексиці, в штаті Халіско. Решта країн лише розливають її в пляшки.

Мексиканці зазвичай п’ють чисту текілу з маленьких чарок з масивним денцем, не змішуючи напій ні з чим. Деякі дегустатори воліють келихи із завуженим верхом. Але найвідоміший спосіб вживання текіли – з сіллю та лаймом. Для цього потрібно насипати сіль на тильну сторону долоні, злизнути сіль, перекинути чарку з текілою і закусити четвертинкою лайма. Лимон можна використовувати тільки в тому випадку, якщо лайма немає.

Текілу можна і запивати. Забійна суміш для запивання текіли – безалкогольний коктейль Сангріта (сік лайма, томатний сік і перець чилі). А можна просто з’їсти невеликий стручок перцю чилі перед тим, як випити текілу. Можна змішати текілу з тоніком (цей спосіб називається rapido, «по-швидкому»). Для цього склянку з текілою і тоніком (пропорція 1:1) накривають рукою чи серветкою, різко струшують, вдаривши по столу, і випивають залпом.

Як правильно пити абсент

Абсент робиться на основі гіркою полинової настоянки і частіше за все має зелений колір. Цей напій містить 70% спирту, а ефект від його вживання може бути непередбачуваним, тому з абсентом потрібно бути дуже обережним!

Щоб зробити напій менш гірким, його розбавляють холодною водою, яку наливають через кубик цукру, що лежить на спеціальній ложечці. Вода бере в облогу ефірні олії полині, тому розбавлений абсент каламутніє. Найкраще розбавляти абсент в пропорції 1:3 або 1:5. Існує кілька способів пити абсент.

Як правильно пити абсент: російський спосіб

Спочатку готується цукровий сироп, для цього цукор треба розчинити у воді. Потім цукровий сироп вливають в абсент в потрібній пропорції. Можна також пити абсент з випарюванням алкогольної пари: спочатку ви вдихаєте пари через трубочку для коктейлю, а потім допиває теплий абсент. Деякі п’ють нерозбавлений абсент маленькими порціями (біля 30 г), але справжні цінителі напою цей спосіб не рекомендують.

Як правильно пити абсент: чеський спосіб

Береться спеціальна ложечка з отворами або візерунками (див. малюнок), через неї великими краплями пропускається одна частина абсенту. Потім цукор підпалюють, а карамель капають у абсент. Отримана суміш розбавляється трьома частинами води. Отримана рідина може загорітися, так що будьте обережні! Якщо абсент загорівся, відразу ж додайте воду – напій втратить міцність і потухне. Можна також розжарити спеціальну ложечку, покласти на неї кубик цукру і лити на нього абсент – тоді абсент вийде підігрітим.

Як правильно пити абсент: французький спосіб

Одна частина абсенту наливається в келих, збоку від нього ставиться спеціальна ложечка. На неї кладеться кубик цукру, і через нього наливаються в келих три частини води. Цукор розчиняється у воді, відповідно, вода буде солодкою і допоможе зменшити гіркоту абсенту. Кажуть, що так пили абсент французькі феміністки – тільки без цукру. Замість води можна змішати абсент з товченим льодом (пропорції ті ж, 1:3).

Як правильно пити віскі

Віскі прийшов до нас із Шотландії. Строгих правил вживання віскі немає, але шотландці у відповідь на запитання «Як правильно пити віскі?» Розповідають про правило п’яти S:

sight – помилуватися
smell – понюхати
swish – посмакувати
swallow – проковтнути
splash – розбавити

Віскі п’ють приблизно так само, як коньяк. Спочатку потрібно вдихнути аромат напою і відчути всю гаму запаху. Потім пригубити віскі і трохи потримайте напій у роті, щоб відчути його багатий смак і посмакувати напій. Потім можна зробити перший ковток. Після цього віскі можна і потрібно розбавити водою – так аромат і смак напою розкриються набагато повніше.

Популярний американський спосіб вживання віскі – віскі з льодом — в корені неправильний. Лід пов’язує леткі компоненти напою, не даючи аромату віскі розкритися. Справжні шотландці п’ють віскі теплим, гріючи його в руках. До речі, суміш віскі з гарячим чаєм або водою – відмінний спосіб боротьби із застудою!

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.