Як правильно пити: вживання спиртних напоїв

0
564

Трохи більше місяця залишилося до Нового року. А яке свято обходиться без спиртного? Щоб вживання спиртних напоїв вранці не нагадало про себе похміллям, потрібно знати, як правильно пити.

Як правильно пити шампанське

Зазвичай шампанське п’ють о 12 годині ночі, під бій курантів.Швидко відкривають пляшку, вистріливши пробкою, половина шампанського виливається у вигляді піни, залишки розливають по келихах, з яких до цього пили вино, і випивають залпом. Але насправді так пити не можна. Отже, як правильно пити шампанське?

Шампанське п’ють охолодженим, оптимальна температура напою – 8 ° С. Щоб напій охолодився до потрібної температури, перед подачею пляшку ставлять у відерце з льодом і водою. Щоб температура напою на дні і ближче до шийки була однаковою, перед відкриттям пляшку кілька разів перевертають. Щоб відкрити пляшку, її нахиляють під кутом 45 ° і повільно обертають, притримуючи пробку рушником. Обертати потрібно не пробку, а пляшку!

Шампанське має відкритися з тихим шипінням. Чим голосніше був постріл при відкритті шампанського – тим гірше якість напою. Розливати шампанське потрібно не відразу, а через дві-три хвилини після того, як ви відкрили пляшку. Шампанське наливають так, щоб воно стікало по стінці келиха, тоді піни буде менше. Сухе шампанське і брют наливають у високі вузькі келихи, а солодке шампанське – в низькі й широкі. Тримати келих з напоєм потрібно за ніжку.

Всупереч поширеній думці, шампанське не можна закушувати шоколадом – він переб’є смак напою. Краща закуска для шампанського – ананаси, полуниця, фруктові десерти, морепродукти, оливки, сир, дичина і біле м’ясо. Шампанське не можна пити залпом. Перед тим, як проковтнути напій, радять потримати його в роті кілька секунд – так ви повніше відчуєте його смак.

Як правильно пити горілку

Рідкісне застілля обходиться без горілки. Якщо знати міру і пити горілку тільки у свята, нічого поганого з вами не трапиться. Пропонуємо вам кілька порад, як правильно пити горілку.

Найголовніше – вживайте лише якісну горілку! “Палений” напій може стати причиною не тільки банального похмілля, але і харчового отруєння.

Горілку зазвичай подають до столу охолодженою. На відміну від шампанського, її п’ють залпом. На видиху залийте горілку одним рухом в горло, на вдиху – ковтніть напій. Потім горілку потрібнообов’язково закусити. Закуска повинна бути жирною і щедрою, проте переїдати теж не варто. Горілку добре закушувати солоними огірками, квашеною капустою, смаженим м’ясом.

Запивати горілку не радять, особливо газованими напоями: вуглекислий газ швидше розносить алкоголь по крові. Не можна пити горілку упереміш з іншими алкогольними напоями, особливо небажано вживати після неї менш міцний алкоголь (вино, шампанське тощо).

Дуже важливо знати свою міру і не пити більше, ніж ви можете собі дозволити. Зазвичай це приходить з досвідом. Погіршення самопочуття – знак, що на сьогодні вам вистачить. Не можна пити горілку, якщо ви втомилися або голодні – сп’яніння настане куди швидше. Тому за пару годин до застілля треба з’їсти що-небудь жирне, а перед самою трапезою радять випити чашку гарячого чаю з м’ятою або лимоном.

Як правильно пити коньяк

Коньяк – благородний напій. Культура вживання коньяку має свої особливості. Його п’ють по особливо важливих приводах, а не просто заради того, щоб пити. Тільки якщо ви будете правильно пити коньяк, ви зможете відчути всю гаму аромату й смаку цього напою.

Коньяк – не найкращий вибір для галасливих дружніх вечірок. Його п’ють неспішно, насолоджуючись смаком і ароматом. На відміну від інших напоїв, коньяк подається не охолодженим, а кімнатної температури. Налив коньяк у спеціальний келих, не поспішайте його пити. Потримайте келих в долонях, вдихніть аромат напою, і тільки потім зробіть невеликий ковток. Напій треба трохи потримати в роті, щоб його смак “розкрився”. Хороший коньяк повинен залишати після себе довгий післясмак.

Не можна змішувати різні види коньяку, а тим більше – коньяк з іншими спиртними напоями. Коньяк п’ють не під час застілля, а після, як диджестив. Коньяк можна не закушувати, але з етикету допускають поєднання коньяку з шоколадом, кавою або сигарою. Також можна подати до коньяку сир, горіхи або десерт. Багато хто віддає перевагу закушувати коньяк лимоном, але кислий лимон переб’є вишуканий смак і запах коньяку.

Правильне вживання спиртних напоїв допоможе вам повною мірою насолодитися їх смаком і ароматом, уникнувши при цьому похмілля та інших проблем зі здоров’ям.омпозициями.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.