Історія виникнення чайної церемонії в Китаї

0
610

Перший систематизований трактат, присвячений чаю, був написаний мудрецем і філософом Лу Юем. Він описав метод варіння чаю, який максимально розкриває його властивості. До Гун Фу Ча – класичної чайної церемонії, що дозволяє пізнати всі «Чотири Чайні Коштовності»: смак, аромат, колір і вигляд, – було ще далеко. Це мистецтво з’явилося пізніше, а трохи раніше народилося пінь Ча – традиційне дружнє чаювання.

Дійсно, чаювання в хорошій компанії зближує людей, допомагає їм емоційно розкритися, припиняє сварки і суперечки, і бесіди за чашкою чаю можуть тривати до ранку. Якщо, звичайно, чай високої якості.

Перші згадки про чай зустрічаються в трактаті «Стовбури і гілки», авторство якого приписується легендарному Шень Нуну, одному із засновників китайської цивілізації, і датується приблизно 2800-ми роками до нашої ери. Тоді чай використовувався лише в як ліки. У церемоніях традиційно використовуються бірюзові (синьо-зелені) чаї (чай улун). Багатство смаку, насиченість і теплота аромату не залишать вас байдужими. Церемоніальні чаї вимагають вдумливості і неквапливості, вони надають легку охолоджуючу дію, покращують процеси травлення, позитивно впливають на стан серцево-судинної системи. Сама назва перекладається як «Чорний дракон». Якщо взяти в руки листочок цього чаю і придивитися, то можна побачити в його обрисах дракона, що летить.

Традиційна чайна церемонія наповнена глибоким філософським змістом. Кожна послідовна дія має своє значення. Починається церемонія з підготовки та емоційного настрою. Ніякої музики, крім звуків киплячої води. Ніяких пахощів, крім чарівного чайного запаху. Майстер, який проводить церемонію Гун Фу Ча за всіма канонами вищого чайного мистецтва, знайомить гостей з ароматом заварки, передаючи по колу спеціальну чашу ча-хе. У неї поміщається сухий чай, який зігрівається диханням людини і розкриває цілий букет вишуканих ароматів. Класична чайна церемонія передбачає гармонійне поєднання п’яти першопочатків – дерева (чайний лист), вогню (вогнище), грунту (глиняний чайник), живої води, що кипить білим ключем, і металу, символом якого є творчість людини.

Спеціальна дошка для чаювання, виконана з глини, бамбука або червоного дерева, має дворівневу конструкцію зі зливом для води. Вода в китайській традиції вважається символом родючості, щедрості і достатку, а особлива стадія кипіння «білий ключ» надає їй унікальну властивість звуками реагувати на все, що відбувається за столом.

З вогнем теж не все так просто: червоний вогонь вважається символом боротьби і війни, він для церемонії не підходить. Зате синій заспокійливий вогонь спиртівки – сучасної заміни синюватого вугілля – горить постійно, підтримуючи «білий ключ» живої води. Це особлива стадія кипіння води, що надає їй здатність максимально розкривати властивості чаю.

Глиняний чайник обполіскується гарячою водою, потім в нього поміщають заварку і струшують. Пар впливає на неї як каталізатор, змінюючи аромат, який знову вдихають по колу. Перша заварка вважається непридатною для пиття і служить для обмивання і зігрівання посуду. На маленькому глиняному або дерев’яному підносі у кожного гостя стоять два прилади величиною трохи більше наперстка: високий стаканчик, уособлює чоловіче начало, і широка кругла чашка – символ жіночності.

До речі, чоловіків і жінок за столом повинно бути порівну, щоб зберігалася гармонія.

Чайні інструменти Чацзюй потрібні для різних маніпуляцій в процесі приготування чаю. Щипці використовуються для того, щоб зливати з чашок окріп при прогріванні, для виймання спитої заварки з чайника і при варінні чаю методом Лу Юя. Чайна голка потрібна для прочищення носика чайника. Воронка використовується для пересипання чаю в чайник. Чайна ложка потрібна для пересипання чаю з чайниці, де зберігається чай в чахе. Маленька лопаточка використовується при пересипанні чаю з чахе в чайник або гайвань. Якщо ви хочете продовжити чаювання, то ставите високий стаканчик на чайну дошку. Якщо ж ні – він залишається на вашій підставці.

Способів дізнатися, чи заварився чай, декілька. Один з них – відрахувати три вдих-видихи з моменту заливки води в чайник. Стаканчик з чаєм накривається круглої чашечкою і швидким рухом перевертається. Майстер може розповісти легенду про створення світу, коли небо і земля помінялися місцями, розділилися, і з’явилася людина.

Тепер, коли чашечка внизу, а стаканчик зверху, його потрібно зняти, акуратно повертаючи за годинниковою стрілкою. В ідеалі цей процес укладається в «9 бульків» і володіє магічною властивістю: якщо все зроблено за канонами вищого чайного мистецтва, то бажання, загадане в цей момент, обов’язково збудеться!

Випити чай слід за три ковтки, і знавці здатні відчути при цьому три різних смаки. Хороший чай здатний витримати до 50 заварок. Китайська мудрість каже: не дивлячись на те, що в чайнику заварений один чай, всі п’ють різний. Тобто чай в чашці змінює свої смакові відтінки. Один і той же чай у когось виявиться пряним, у когось гіркуватим, а у когось ніжним і солодким …

Ритуал обміну ароматами породжує довіру і допомагає краще пізнати людину. В давнину жодне важливе рішення не приймалося без чайної церемонії, що допомагає знайти рівновагу і прояснити думки.

Про те, чи правильно пройшла церемонія, підкаже хранитель чайної дошки, маленька глиняна фігурка, схожа на нецке. Обливши її гарячою водою, ви побачите бульбашки і фонтанчики, що б’ють з маленьких отворів. “Вода – тіло чаю, чай – душа води», – каже давня приказка. Значить, вода повинна бути чистою і м’якою.

Традиційно кращим матеріалом для чайника вважається особлива фіолетова глина. Властивості виробів з неї такі, що при багаторазовому використанні чайник наповнює навіть звичайну воду, залиту в нього, чайним ароматом. Тому рекомендують використовувати різні чайники для чорного (червоного) і зеленого чаю. Справжнього, вишуканого і ні з чим не порівнянного напою імператорів і мудреців …

Чайна церемонія – справжня екзотична пригода, незвичайний досвід пізнання себе і світу, древній метод психотерапії і просто приємний спосіб провести час і знайти рівновагу, якого нам деколи так не вистачає

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.