Йдемо в похід. Поради щодо вибору та розробки маршруту.

0
162

Розробка і вибір маршруту – справа серйозна. Тому при виборі маршруту краще спиратися на існуючі описи, які є в літературних джерелах та у мережі. Можна також самостійно розробити маршрут, користуючись географічними картами, а також на основі даних про характер місцевості. При виборі маршруту необхідно брати до уваги:

1) протяжність маршруту;

2) характер існуючих і можливих перешкод (мости, греблі, лісосплав, пороги і т.д.);

3) можливості під’їзду до пункту старту і варіанти від’їзду;

4) чисельність групи, фізичні можливості і досвід учасників походу;

5) особливості району подорожі (населеність, забрудненість, лісистість і т.д.);

6) час і терміни проведення;

7) цілі і завдання походу (оздоровчі, спортивні, ознайомчі, екскурсійні і т.д.)

8.) інші фактори.

У результаті з існуючих описів вибирається найбільш відповідаючий поставленим вимогам.

У разі самостійної розробки маршруту необхідно враховувати можливі труднощі, пов’язані з браком інформації про кількість і характер перешкод.

Корисно скласти приблизний графік руху за схемою:

День шляху. Дата. Маршрут. Кілометраж. Примітки.

Підготовка до походу

Бажано розподілити обов’язки учасників: керівник походу, кухарі, Костровий, завгосп, фотограф і т.д., причому одна особа може суміщати різні обов’язки (наприклад, керівник-фотограф і т.д.).

Що ви берете з собою в похід?

Намет, спальні мішки, мінімум необхідного одягу, казанок, посуд, ножі …
Ось на ножах ми зупинимося детальніше. Врахуйте, що ніж у поході – це не тільки предмет домашнього начиння, яка потрібна для приготування їжі. Це перший помічник туриста, який стане в нагоді для того, щоб заточити клини для встановлення намету і саморобного мангалу. Любителям грибного полювання теж не обійтися без гострого ножа. Повернувшись з походу, не забудьте наточити ножі, щоб у наступний раз вас чекав уже готовий інструмент.

Важливо також скласти кошторис витрат, в який треба включити:

1) Витрати на транспорт;

2) Витрати на закупівлю продовольства і медикаментів;

3) Витрати на придбання або прокат різних предметів спорядження – човнів, наметів, казанів і т.д.;

4) Непередбачені витрати (резервна сума).

Якщо виявиться, що витрати мають бути надмірно великі, і зібрати потрібну суму навряд чи вдасться, краще відмовитися від походу по цьому району.

Перед походом все спорядження необхідно випробувати, переглянути, перевірити комплектність / справність, при необхідності – полагодити, або замінити.

Харчування в поході

Забезпечення нормального харчування – одна з важливих умов успішного проведення походу. При цьому слід зазначити, що розрахунки, купівля, упаковка продуктів – все повинно бути зроблено до виходу на маршрут. У поході займатися цим буде вже пізно.

Складання раціону

Продовольчий раціон визначається, перш за все, тривалістю і складністю походу. Перше, що приймається в розрахунок при складанні раціону – його калорійність. Встановлено, що під час літньої подорожі людина витрачає в день 3000-3500 великих калорій. Ці енергетичні витрати повинні бути відшкодовані харчуванням.

Однак не можна скласти продовольчий раціон, керуючись тільки калорійністю продуктів. Не менше значення має правильне співвідношення основних компонентів харчування – білків, жирів і вуглеводів. Прийнято вважати, що норму денного раціону повинні становити приблизно 120 г білків, 60 г жирів, 500 г вуглеводів. Білки містяться, в першу чергу, в м’ясі і м’ясопродуктах, рибі, сирі, горосі, квасолі, бобах, в меншій кількості – в борошняних продуктах та крупи; вуглеводи – в цукрі та цукровмісних продуктах, борошнистих продуктах, крупах, згущеному молоці, овочах і фруктах; жири – в олії, салі, в меншій кількості в жирному м’ясі, сирі, ковбасних виробах. Крім того, в їжі повинні міститися вітаміни і мінеральні солі. Похідна практика показує, що найкраще вагове співвідношення білків, жирів і вуглеводів становить 1: 1: 4.

Але крім поживністю і ситності, харчування також має бути смачним. Тому доцільно брати в походи часник, цибулю, перець, лавровий лист, томатну пасту, концентровані супи, сухі овочі та приправи і т.д. Також обов’язкові чай і сіль, за бажанням – кава і какао. Такий список продуктів буде досить повним.

Однак вага добового раціону на одну людину має становити 1-1,2 кг в день, в іншому випадку потрібно занадто багато тягнути.

Таким чином, найбільш підходящим можна вважати раціон вагою 1-1,2 кг і калорійністю 3000-3500 калорій.У цих рамках, використовуючи таблицю калорійності, можна скласти багато різних варіантів раціону.

Вдалого Вам походу!

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.