Амінокислоти

0
89

Амінокислоти

Органічні кислоти

Органічні кислоти відіграють різноманітну роль у жит­тєдіяльності організму, виявляють виразну фармакологічну активність: одні запобігають розвиткові атеросклерозу (олеї­нова, лінолева, пальмітинова), інші беруть активну участь в обміні речовин, впливають на роботу секреторних залоз, підтримують кислотно-лужну рівновагу; ще інші є бактери­цидними речовинами. Непасичені жирні кислоти входять до складу клітинних гормонів — простагландинів.
З рослин багаті на органічні кислоти цалина, ромашка, полин, деревій, смородина, шипшина, хміль\ Нагромаджен­ня в них органічних кислот залежить від фотосинтетичної діяльності, інтенсивності ферментативних реакцій, темпера­тури, вмісту вуглекислоти у повітрі тощо.

Амінокислоти

Амінокислоти — це органічні сполуки, які необхідні для побудови білків, активних груп ферментів, вітамінів, фітон­цидних речовин та ін. Усі амінокислоти, які входять до складу білка, синтезуються рослинами, що відрізняє їх від тваринного і людського організму, в яких не всі амінокис­лоти синтезуються.
Рослини будують білки за допомогою фотосинтезу з не­органічних сполук.
Амінокислоти утворюються також внаслідок складного, не завжди достатньо вивченого ферментативного перетво­рення однієї амінокислоти в іншу.
Амінокислоти, їхні аміди й аміни мають не тільки важ­ливе фізіологічне значення (аспарагінова кислота і аспара­гін, глютамінова кислота і глютамін), а також є високоак­тивними фармакологічними речовинами.
Половину з 20 відомих амінокислот людський організм поповнює за рахунок виключно рослинної їжі.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.