Корисні властивості манго

0
186

Соковиті і ароматні плоди манго не тільки дуже смачні, але і дуже корисні для нашого організму. Причому корисні не тільки стиглі плоди манго, але навіть зелені, ще незрілі. У чому полягають корисні властивості манго?

У незрілих манго у великих кількостях містяться крохмаль, пектин і карбонові кислоти (щавлева, яблучна, лимонна, янтарна). Але особливу цінність зелені плоди манго представляють завдяки високому вмісту вітаміну С, в них його міститься навіть в два рази більше, ніж в лаймі. Є в них і інші вітаміни (А, В1, В2, PP), а також залізо.

Зелені плоди манго допомагають боротися з проблемами шлунково-кишкового тракту: вони нормалізують роботу кишечника і служать профілактикою запору, діареї, геморою, застою жовчі. Також вживання зелених манго, особливо в поєднанні з медом, сприятливо впливає на печінку.

Але не варто захоплюватися: якщо ви будете їсти більше одного-двох нестиглих плодів в день, всі корисні властивості манго зійдуть нанівець. Зловживання зеленими фруктами може привести до колік, роздратування слизової шлунково-кишкового тракту і горла, запорів, розладу кишечника, алергічної реакції.

Так що краще не ризикувати, вживаючи в їжу зелені плоди, а звернути свою увагу на корисні властивості манго стиглого. У стиглих плодах манго багато вуглеводів (мальтози, глюкози, сахарози), що утворилися з того самого крохмалю, яким такі багаті зелені фрукти.

А ще манго містить багато корисних вітамінів і мікроелементів: вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, В9 (фолієва кислота), С, Е, а також кальцій, магній, залізо, фосфор, цинк, калій. До речі, саме завдяки високому вмісту вітамінів і вуглеводів плоди манго використовують для схуднення – на них заснована так звана манго-молочна дієта.

Раціон цієї дієти простий: треба їсти стиглі плоди манго, рясно запиваючи їх молоком. На 3-4 кілограми плодів манго має припадати 4-5 літрів молока. Звичайно, це не означає, що в день потрібно з’їдати 3 кілограми манго, просто дотримуйтеся цю пропорцію – 1 до 1,25. Ідея в тому, що манго багато вуглеводами і вітамінами, а молоко – білками, таким чином дієта виходить більш-менш збалансованою.

Але з дієтою потрібно бути обережним: надмірне вживання спілих манго може привести до запорів та інших проблем з шлунково-кишкового тракту, а також спровокувати алергічну реакцію. Так що перш ніж сідати на цю дієту (як і на будь-яку іншу), потрібно порадитися з лікарем.

100 г манго забезпечують 46% добової потреби організму у вітаміні С. Тому регулярне вживання в їжу стиглих плодів допоможе вам зміцнити імунітет і захистити себе від сезонних простудних інфекцій. Але кількість вітаміну С залежить від сорту манго, а також від того, в яких умовах вирощувалися плоди.

Багато в чому корисні властивості манго пов’язані і з високим вмістом в ньому вітаміну А. Всім відомо благотворний вплив цього вітаміну на органи зору, тому манго може бути гарною підмогою в лікуванні курячої сліпоти, сухості рогівки і інших очних захворювань. До речі, саме високим вмістом каротиноїдів м’якоть манго зобов’язана своєю інтенсивним жовтим або жовто-оранжевим забарвленням.

Свіжі плоди манго, як і зелені, сприятливо впливають на роботу шлунково-кишкового тракту: ці корисні властивості манго зберігаються незалежно від ступеня стиглості, хоча у зелених плодів вони виражені сильніше. Пов’язано це з волокнистої структурою м’якоті манго, сприятливо впливає на процес травлення. Корисно манго і для серцево-судинної системи.

Незважаючи на всі корисні властивості манго, вживати цей екзотичний фрукт в їжу слід з обережністю: манго – досить сильний алерген, реакція на який може проявлятися у вигляді кропивниці або лихоманки.Крім того, манго категорично не поєднується з алкоголем. Так що ласувати цими плодами потрібно в міру.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.