Недолік магнію в організмі

0
130

Магній – один із найбільш важливих для організму елементів, тому що він бере участь у синтезі білка і АТФ (джерела енергії для клітин організму), а також необхідний для засвоєння кальцію. Недолік магнію в організмі може «відгукнутися» масою неприємних симптомів, від безсоння і до судом.

Недолік магнію – досить поширена проблема, тому що цього макроелементу не так вже й багато в повсякденних продуктах харчування. До того ж, потреба організму в магнії може зростати під впливом різних факторів, до яких відносяться в першу чергу фізичні та психічні навантаження (а хто з нас не піддається стресу?).

Також недолік магнію може спостерігатися в тих випадках, коли магній з якихось причин виводиться з організму. Виведення магнію та інших макро-і мікроелементів посилюється при пітливості, вживанні сечогінних і проносних засобів, алкоголю.

Недолік магнію може проявлятися в цілому «букеті» різних симптомів. Один з найпоширеніших симптомів – це хронічна втома і безсоння. Також недолік магнію може призвести до проблем з кістками і суглобами (остеопороз, артрит), мігрені, м’язових судом і спазмів, запорів, серцевої аритмії. Горезвісний передменструальний синдром (ПМС) може виявлятися сильніше, якщо жінка відчуває нестачу магнію.

Недолік магнію можна заповнити, якщо включити в раціон продукти, багаті цим макроелементом. Також дуже важливо врахувати особливості засвоєння магнію і поєднання його з іншими речовинами, тому що іноді трапляється так, що магнію з їжею в організм надходить досить, але при цьому він не засвоюється.

Отже, магнію багато в крупах (вівсяній, пшоняної, гречаної), бобових (квасоля, горох, сочевиця) і горіхах (кедрових, мигдальних, волоських), насінні гарбуза і соняшнику, кунжуті, висівках. Також магній є в житньому хлібі та хлібі з висівками.

Не варто забувати і про овочі, фрукти і зелень. Особливо багато магнію в петрушці, шпинаті та іншій овочевій зелені. Також магній міститься в яблуках, інжирі, грейпфрутах, гарбузі, білому винограді – в них також є магній. З овочів магнієм багаті часник і капуста.

Також з дефіцитом магнію допоможуть боротися лікарські рослини: алое віра і кропива (у вигляді сиропів та настоянок), плоди шипшини, відвар із плодів чорноплідної горобини, який можна пити замість чаю.

Щоб магній нормально засвоювався і затримувався в клітинах, організму необхідний вітамін В6 (піридоксин): дефіцит цього вітаміну може спровокувати нестачу магнію. Його багато в горіхах, пророслих зернах, багатьох овочах і фруктах, яйцях, рибі, крупах, бобових, м’ясних і молочних продуктах.

Зручніше за все, звичайно, «вбивати двох зайців одним пострілом» і налягати на ті продукти, які одночасно містять і магній, і вітамін В6. До таких продуктів належать волоські горіхи, шпинат, білокачанна капуста, крупи і бобові.

Також варто пам’ятати, що магній в організмі тісно пов’язаний з калієм. Тому недолік магнію часто супроводжується і недоліком калію, так що потрібно стежити, щоб у вашому раціоні були присутні продукти, багаті обома цими макроелементами.

Надлишок білка і кальцію заважає засвоєнню магнію, тому не потрібно зловживати їжею, багатою білком і / або кальцієм. При перевищенні максимальної добової дози білка і кальцію магній буде гірше засвоюватися організмом, навіть якщо буде надходити в достатній кількості.

Проте варто пам’ятати, що не можна діагностувати недолік магнію самостійно: всі вищеперелічені проблеми зі здоров’ям можуть бути наслідком не тільки нестачі магнію, а й ряду інших причин. А надлишок магнію може бути так само шкідливий для організму, як і його дефіцит.

Тому якщо вас турбує ваше здоров’я, для початку потрібно звернутися до лікаря, який точно визначить, що з вами не так, і призначить лікування. Не варто без призначення лікаря самостійно приймати вітамінно-мінеральні комплекси і взагалі займатися самолікуванням.

Добавить комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.